Domotica

Het woord domotica is een samentrekking van ‘domus’ (Latijn: huis) en telematica. Domotica is de technologie om elektronica-toepassingen en automatisering te integreren in de woning. Domotica laat alle elektrische toestellen met elkaar communiceren. In een klassieke elektrische installatie werken alle toestellen op zichzelf en kan men niet communiceren met elkaar. Domotica brengt hierin verandering. Beschikbare functies in een domoticasysteem:

Switch functies: het aan en uitschakelen van elektrische toestellen/verlichting
Motor functies: voor het sturen van motoren (rolluiken, garagepoorten, … )
Timer-functies: op een bepaald moment begint een elektrisch toestel te werken (koffiezet, wasmachine, verlichting aan/uit schakelen)
Sfeer functies: gelijktijdig schakelen van toestellen en/of verlichting schakelen en/of dimmen naar de vooraf gedefinieerde gewenste stand.

Dit kan allemaal met behulp van:

* Drukknoppen, schakelaars
* Een afstandsbediening

of automatisch: bijvoorbeeld bij een verminderde lichtinval (schemering, zware bewolking) begint de verlichting automatisch te branden.

Sensoren: bijvoorbeeld het detecteren dat iemand de kamer betreedt, de lamp gaat automatisch aan.

Verder heb je uitgebreide functies voor:

Integratie van multimedia in dit alles: na het inspreken van een takenlijst, voert de computer de taken op de aangeduide momenten uit, of stuurt ze aan via externe apparatuur. Eventueel kunnen opdrachten ook doorgegeven worden via het internet.

Integratie van audio en video: bv multiroom, bewaking

Sturing van verwarming bv het sturen van kleppen zodat men in elke kamer afzonderlijk de gewenste temperatuur kan instellen.

Dikwijls zijn domotica-toepassingen aanpassingen van systemen die al in de industrie of in de kantoorautomatisering aanwezig zijn. In eerste instantie werd domotica vaak ontwikkeld als hulpmiddel voor personen met een functie-beperking, om bijvoorbeeld “vanuit een rolstoel” zich toch in het huishouden grotendeels te kunnen behelpen.

In de jaren negentig kende de domotica een forse groei. Dit had echter tot gevolg dat er verschillende systemen werden geïnstalleerd, die niet altijd goed op elkaar waren afgestemd. Met de komst van de informatica als centraal besturingsplatform ontstond de nood aan standaardisatie. Die is er gekomen met de oprichting van het EIB (European Installation Bus). EIB is geen merk, maar een standaard die beschrijft hoe de verschillende componenten van een domotica-installatie met elkaar dienen te communiceren. Zo kan men componenten van verschillende merken in één installa

laten werken.

Lees meer over Domotica

Video domotica (ENG)

 

Zie ook: Draadloosschakelen

Geef een reactie